Naša priča
DESTILERIJA "ŠLJIVOVICA"
Jedno od najpoznatijih pića je rakija, šljivovica je rakija koja se dobiva destilacijom
fermentiranog koma ili soka šljive sa najmanje 25% vol. Jednokratnom
destilacijom se dobiva sirova, meka rakija dok u promet kao prepečenica ide
šljivovica dobivena dvostrukom destilacijom sa 40-45% vol. Osnovne operacije
pri proizvodnji šljivovice su: branje plodova, pranje, usitnjavanje,
fermentacija, destilacija i odležavanje rakije.
Osim šljivovice postoje i razne druge rakije koje se uglavnom razlikuju samo po
voću od kojeg se pripremaju. Po uzoru na naše pretke i sa željom da se ožive stari običaji, osnovana je Destilerija Šljivovica. U destileriji možete probati šljivovicu proizvedenu na tradicionalan način, naučiti o starim običajima te se okušati u proizvodnji rakije.
Podno Kalnika smjestila se Destilerija Šljivovica, objekt koji se bavi tradicionalnom proizvodnjom rakije. Iako je objekt još mlad proizvodi koji se mogu pronaći u objektu proizvedeni su na tradicionalan način. Voćne destilate radimo pretežito od voća uzgojenog na vlastitim plantažama (šljive, višnje, jabuke, trešnje, orah, limun, kruške...). Uz sve aktivnosti koje se nude u destileriji također imate priliku uživati u svježem zraku te posebnoj prirodi Kalnika.